Trgovinski sporazum između EU-a i Kanade stupa na snagu

SHARE

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) između EU-a i Kanade privremeno stupa na snagu u četvrtak, 21. rujna. Na konferenciji za medije održanoj tim povodom, govorio je predsjednik Kanadsko-hrvatske poslovne mreže, Joe Bašić, čiji govor prenosimo u cijelosti.

 

„Poštovana potpredsjednice Vlade, gđo. Martina Dalić,
Poštovani g. Baričević,
Poštovani veleposlaniče, Nj.E. Daniel Maksymiuk,
Poštovani g. Burilović,

dame i gospodo,

 

kao predsjednik Kanadsko-hrvatske poslovne mreže (CCBN) jako sam ponosan i sretan što danas, 21.9., privremeno stupa na snagu vrlo važan trgovinski sporazum između Kanade i Hrvatske.

Kanadsko-hrvatska poslovna mreža prisutna je u Hrvatskoj od 2010. i glavni cilj joj je unaprijediti gospodarstvene odnose i stvarati pozitivnu klimu za ekonomski razvoj te uspješnim primjerima potvrditi prednosti poslovanja između naše dvije države.

Od svog osnutka, CCBN je podržavao i promovirao CETA sporazum putem trgovinskih misija organiziranih u Kanadi 2010. i 2013. u suradnju sa HGK-om i Kanadsko-hrvatskom gospodarskom komorom u Kanadi. Više od 100 tvrtki iz Hrvatske predstavilo je svoje usluge i proizvode te je prepoznalo potencijal ovog sporazuma.

Izuzetno smo sretni što je hrvatska vlada potpisala sporazum prepoznavajući njegovu važnost među prvima u Europi. Također smo sigurni da će se na ovaj način pomoći u pozicioniranje Hrvatsku kao snažnog europskog partnera Kanade.

Od 2010. Hrvatska je udvostručila trgovinsku razmjenu s Kanadom te je ostvarena pozitivna robna bilanca u korist Hrvatske. CCBN ima veliki doprinos ovakvim rezultatima, kao važan spoj između gospodarstva i vlade jedne i druge države i sigurni smo da će sve prednosti koji nudi ovaj sporazum pomoći da robna bilanca i dalje raste.

CCBN vjeruje da Hrvatska prepoznaje potencijal Kanadskog tržišta i definira strategiju gdje će moći iskoristiti sve prednosti koje se nude. Kanada ima najjaču hrvatsku dijasporu u svijetu, gdje su Hrvati bitni sudionici ekonomije, željni suradnje i otvaranja novih vrata. Iskustva iz prve Trgovinske misije potvrdila su taj potencijal, gdje je 14 od 36 tvrtki-izvoznica iz Hrvatske stvorilo suradnju ili započelo poslovanje s Kanadom. Primjeri izvoznika iz Hrvatske su Borovo, Axium, Spyder Grupa, VIN Projekt, Moveo, Kraš, Podravka, Dalekovod i drugi.

Naši članovi zapošljavaju više od 10 000 ljudi u Hrvatskoj u različitim granama ekonomije te smo sigurni da će u skoroj budućnosti kanadske tvrtke prepoznati naše tržište kao odskočnu dasku za ulazak u Europu, sa željom za razvijanjem i surađivanjem s našim tvrtkama. CETA će dati veliki doprinos ovim odlukama, a Hrvatska zatim treba proaktivno raditi na stvaranju novih suradnji.

Predlažemo da hrvatska vlada prioritetno razmotri imenovanje trgovinskog atašea u Kanadi, koji će na najbolji način promovirati Hrvatsku i iskoristiti ekonomske prilike prisutne između ove dvije države.

CCBN priprema novu Trgovinsku misiju u Kanadi 2018. s ciljem poticanja interesa među Hrvatskim tvrtkama za razvijanje poslovanja u Kanadi i obrnuto. CETA je samo ojačala interes i potrebu za ovakvim inicijativama te vjerujemo da će se prepoznati potreba stvaranja čvrstih temelja za izgradnju mostova za puno snažniju trgovinsku razmjenu u budućnosti.

Nadamo se da će hrvatska i kanadska vlada prepoznati aktivnosti CCBN-a kao kvalitetnog partnera u promociji ovog sporazuma i u stvaranju novih prilika i odnosa između gospodarstvenika obiju zemalja.

Veselimo se budućnosti u kojoj smo sigurni da će CETA sporazum pomoći u stvaranju još boljih ekonomskih odnose i gospodarskog rasta.“