Održana HIZ prezentacija: Primjena Sporazuma CETA između EU i Kanade

SHARE

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Dana 21. rujna 2017.g., na dan same primjene Sporazuma CETA, Hrvatski izvoznici  u suradnji sa Ministarstvom vanjskih i europskih poslova i Ministarstvom financija, Carinskom upravom RH, organizirali su prezentaciju  „Primjena Sporazuma CETA između EU  i Kanade“.

Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) donosi mnoge pogodnosti i prilike za hrvatske izvoznike, ali donosi i određene specifičnosti:

·         smanjenje carina uz primjenu posebnih pravila o podrijetlu robe;

·         kvote za proizvode sa podrijetlom;

·         jednostavne registracije izvoznika za pošiljke preko 6000 € putem sustava REX.

Pravila stjecanja podrijetla robe znatno se razlikuju od uobičajenih PEM pravila.Primjenjuje se „self assessment“ pristup, a izjava o podrijetlu se koristi kao jedini dokaz.

Detaljnije informacije o podrijetlu robe možete potražiti na web stranici:https://carina.gov.hr/pristup-informacijama/propisi-i-sporazumi/carinska-tarifa-vrijednost-i-podrijetlo/2772, ili se obratite putem upita Carinskoj upravi RH na email: podrijetlo@carina.hr.

Prezentacija HIZ-a započela je izlaganjem gđe. Tatjane Vinković, voditeljice Odjela za pristup tržištu, Sektora za trgovinsku politiku i gospodarsku multilateralu pri MVEP, koja je prezentirala mogućnosti i izazove za hrvatske izvoznike primjenom CETA-e.

U nastavku je gđa. Branka Tuđen, voditeljica Službe za carinsku vrijednost i podrijetlo, Carinske uprave RH pri MF, prezentirala zakonsku regulativu koja se odnosi na kvote, podrijetlo roba i obavezu registracije za hrvatske izvoznike prilikom izvoza na tržište Kanade.

Tekst CETA-e objavljen u Službenom listu EU-a br. L11 od 14.02.2017.

Zakon o potvrđivanju CETA-e objavljen je u Narodnim novinama – Međunarodni ugovori br. 9/2017 od 15.09.2017. NN-MEĐUNARODNI UGOVORI – CETA.

Detaljne informacije o carinama, propisima i procedurama u Kanadi nalaze se na

web stranici: Market Access Database:

http://madb.europa.eu/madb/atDutyDetailPubli.htm?hscode=8537102910&countries=CA.

Prezentacije možete preuzeti u nastavku:

CETA mogućnosti za hrvatske izvoznike, prezentacija Tatjana Vinković, MVEP

CETA sporazum, prezentacija mr.sc. Branka Tuđen, CU, MF

 

Izvor: http://www.hrvatski-izvoznici.hr/vijesti/odrzana-hiz-prezentacija-primjena-ceta-sporazuma-izmedu-eu-i-kanade