Zahvaljujući CCBN-u Darija Jeger boravi na tromjesečnom stažu u Kanadskom parlamentu gdje u uredu zastupnika Boba Bratine aktivno sudjeluje u pripremama govora, sastancima i praćenju rada odbora

SHARE

1. Darija, kako si se odlučila otputovati na staž na drugi kraj svijeta?

Darija: Iskreno, nisam ni znala da je raspisan natječaj Kanadsko-hrvatske poslovne mreže za stažiranje sve dok mi kolega s niže godine nije rekao da me vidi u Kanadi. S vremenom sam sve više proučavala uvjete natječaja i prvo sam sama sebi rekla „nema šanse“. Kada sam upisivala fakultet znala sam da se želim baviti političkim odnosima s javnošću kad tad u svojoj karijeri, a kako prijava ne boli, odlučila sam da to kad tad dođe čim prije. Šest mjeseci kasnije nalazim se u uredu zastupnika Boba Bratine s pogledom na Parliament Hill. Kad ovo kažem ne mislim samo na predivne tri zgrade koje zovem malim dvorcima, nego mislim na srce demokratskih procesa jedne od najrazvijenijih zemalja svijeta.

2. Kakvi su tvoji prvi dojmovi? Jesi li zadovoljna svime što te dočekalo po dolasku u Kanadu?

Darija: Odlazak na drugi kontinent nije lagan. Osim što se treba spakirati u samo 30 kg, u Hrvatskoj sam morala ostaviti osjećaj sigurnosti koji sam imala prilikom rada u debatnoj udruzi. Sve što mi je bilo poznato i u čemu sam bila dobra stavljeno je na pauzu za nešto novo, nikad isprobano. Zahvaljujući Kanadsko-hrvatskoj poslovnoj mreži i Kanadskoj ambasadi u Hrvatskoj smještena sam kod predivnih osoba koje olakšavaju svaki dan moga boravaka ovdje. Ne samo da mi pomažu dubinski shvatiti kanadsku politiku, već se brinu o meni kao da sam dio njihove obitelji. Naša veleposlanica Marica Matković organizirala je da moj staž započne u uredu zastupnika Boba Bratine, Kanađanina hrvatskog podrijetla, koji me sa svojim timom uputio u posao i svakodnevno pred mene stavlja nove izazove. Kao odgovor na pitanje jesam li zadovoljna, dovoljno je reći da se stresa i tijesnih rokova opuštamo uz zvukove tamburice.

3. Što misliš koji su najveći benefiti tvog stažiranja u Kanadi?

Darija: Zahvaljujući debati kojom se bavim više od 12 godina i završenom studiju odnosa s javnošću vjerujem da sam ovdje došla s razvijenim vještinama kritičkog mišljenja, komuniciranja, prezentiranja i analiziranja, što je preduvjet za rad u jednoj ovakvoj okolini. Te iste vještine ovdje razvijam u drugom smjeru i na drugačije načine, što mi je iznimno drago. Moram istaknuti da moja priča o stažiranju nije jedna od onih u kojima je glavni zadatak kopiranje papira. Od devet ujutro kad uđem u ured pa dok ne izađem iz njega radim što i svi drugi članovi ureda. To uključuje brigu o društvenim mrežama, pripremu govora u parlamentu, pripremu za sastanke s interesnim skupinama te praćenje rada odbora u kojima se nalazi zastupnik Bratina. Paralelno s tim, počeli smo s planiranjem kampanje i pripremom prvih materijala za sljedeću godinu. I dok ovo nabrajam, zvuči pomalo zastrašujuće, ali zapravo nije. U svakom trenutku imam podršku, u svakom trenutku mogu pitati za pomoć i to je nešto što se cijeni. Nitko od mene ne očekuje da budem bezgrešna, ali svi očekuju da tražim pomoć kada mi zatreba i da se više posvetim stvarima koje me zanimaju.

4. Što bi poručila kolegama?

Darija: Kao osoba koja se uputila na drugi kontinent kako bi stažirala, želim poručiti svim svojim kolegama da se i sami odvaže jer koliko god bilo zastrašujuće, toliko je oslobađajuće. Učeći, razvijajući svoje postojeće vještine i koristeći praktično znanje koje ste stekli na studiju omogućit će vam da se razvijete u bolju verziju sebe. Prijavljujte se na projekte, razmjene, stažiranja. Iskoristite svaku priliku jer nikada ne znate koja će vrata ona otvoriti. Još bitnije od otvaranja vrata je to da vam ovakva iskustva pomažu da upoznate sami sebe, a to je neprocjenjivo.

Fotografije: Darija Jeger (privatni album)