Kazniti birokrate koji prekoračuju rokove

SHARE

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Stranci nezadovoljni zbog pomanjkanja stručne radne snage, poreznih opterećenja, neučinkovite uprave, pravne nesigurnosti, a priželjkuju i ‘business friendly’ Vladu

Kvaliteta radne snage jedna je od tri prednosti Hrvatske u regiji, no porezno opterećenje rada je preveliko, a obrazovni sustav ne prati potrebe tržišta, poručili su predstavnici bilateralnih komora u Hrvatskoj čije su 473 tvrtke koje ovdje posluju s 1500 zaposlenika identificirale najveće prepreke biznisu: uz nedostatak stručne radne snage i porezno opterećenje, tu su još i neučinkovita javna uprava, pravna nesigurnost i – rad Vlade.

Nagraditi natprosječne

Obrazovni sustav nije se mijenjao desetljećima, veliki je raskorak između vještina i znanja i gubi se puno vremena za obučavanje novih zaposlenika za posao za koji su već školovani – rekao je Sven Thorten Potthoff, predstavnik Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore. U istraživanju su sudjelovale Američka gospodarska komora u Hrvatskoj, Udruga talijanskih poduzetnika u Hrvatskoj, Austrijski ured za vanjsku trgovinu u Zagrebu, Kanadsko-hrvatska poslovna mreža i Nordijska gospodarska komora u Hrvatskoj.

Andrea Doko Jelušić iz Američke gospodarske komore u Hrvatskoj pozdravila je inicijativu ministra rada i mirovinskoga sustava Marka Pavića kojom namjeravaju uvesti ocjenu rada javnih službenika.

– Treba uvesti sankcije ako obavljaju posao izvan rokova, ali i omogućiti im da budu nagrađeni kad rade iznad očekivanja. Sustav javne uprave je opterećenje; administracija bi trebala biti potpora kompanijama, omogućiti da se fokusiraju na osnovnu djelatnost – konstatirala je A. Doko Jelušić.

Bilateralne su komore jučerašnjim obraćanjem javnosti dale preporuke za poboljšanje poslovne klime, no još ih nisu poslale hrvatskoj Vladi. S njom će, vjeruju, voditi još razgovora.

Tri su osnovne preporuke: unapređivanje sustava javnih usluga, smanjenje poreznog opterećenja rada i povezivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada. Zbog kočnica koje spominju poboljšanja u hrvatskom gospodarstvu odvijaju se, kažu, sporije nego u ostatku Europe i regije koja nas prestiže u konkurentnosti.

– Naše firme mogu birati gdje ulagati i tu Hrvatska još nije među najboljima u regiji, no svakako je postala zanimljiva destinacija. Vjerujem da će se u sljedećih par godina dogoditi ozbiljnije ulaganje u Hrvatsku – istaknuo je Joe Bašić iz Kanadsko-hrvatske poslovne mreže (CCBN) koji kaže da je ove godine zabilježen još najveći interes Kanađana za investiranje na naše tržište.

Prednost – kvaliteta radnika

Talijani najavljuju nova ulaganja, najviše u tekstilnu i drvnu industriju i nešto malo u obnovljive izvore energije, dok Nordijci veliki potencijal vide u zdravstvenom turizmu. No, da bi se svi ti potencijali ostvarili, Vlada će se morati pokazati više “business friendly”. Jer, 42% tvrtki u sastavu američke, kanadske i nordijske komore smatra da je rad Vlade imao negativan, a 46% da nije imao nikakav utjecaj na uvjete poslovanja. Talijani su Vladu ocijenili još gore: 56% ih smatra da radi loše, 33% da je prosječna, a samo šest% da je dobra. Kad je posrijedi gospodarska situacija, ipak vide pomake: trećina Nijemaca i Talijana smatra da je stanje bolje nego lani, 10% da je izričito dobro, no 40% još ga ocjenjuje lošim.

Ni jedan član talijanske komore nije zadovoljan raspoloživošću stručne radne snage, ona je glavni problem i Kanađanima i Nordijcima, kao i trećini Austrijanaca. No, ipak je tu 26% članova američke, kanadske i nordijske komore koji kažu da je kvaliteta radne snage među tri ključne prednosti Hrvatske u odnosu na druge države u regiji. No, važnije prednosti od te su članstvo u EU (65%), turistički potencijal (54%) i geostrateški položaj zemlje (45%).

Izvor: https://www.vecernji.hr/biznis/kazniti-birokrate-koji-prekoracuju-rokove-1283005